Moet je veranderen van zorgverzekeraar?


Moet je veranderen van zorgverzekeraar? Je moet niks. Maar het kan geen kwaad om eens te kijken wat je vergoed krijgt.

Een haarwerk is elk jaar een behoorlijke uitgave en het is heel vervelend als je iets moet dragen waar je niet happy mee bent omdat je niet kunt betalen wat je eigenlijk zou willen hebben.

Vanuit de basisverzekering krijg je 431 euro. Maar daar kun je niets voor kopen. Je hebt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering hard nodig. Maar er is heel veel verschil tussen aanvullende zorgverzekeringen en wat ze vergoeden voor haarwerken. Dat loopt van 0 euro tot ruim 1.500 euro per jaar voor een haarwerk. Het loont de moeite om dat uit te zoeken.

Voor de meeste verzekeringen hoef je geen gezondheidsverklaring in te vullen als je niet de allerhoogste aanvullende verzekering wilt, dus je hebt geen probleem met overstappen. Let wel: als je een man bent en je krijgt je haarwerk nu nog vergoed, blijf dan zitten waar je zit!

Hou er rekening mee dat er verzekeraars zijn die alle hulpmiddelen op één hoop gooien. Als je dan al een vergoeding hebt gekregen voor een ander hulpmiddel gaat dat af van de vergoeding die je krijgt voor je haarwerk. Overigens spreken ze bij zorgverzekeraars niet van een haarwerk, maar van een pruik.

Op http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken staat een lijst met verzekeraars en de vergoeding via de aanvullende verzekeringen. Meestal verandert het niet veel per jaar, maar vraag dat vooraf duidelijk na.

Bij sommige verzekeraars moet je vooraf voorschieten en zelf declareren en bij andere mag dat juist weer niet en moet de leverancier van het haarwerk het declareren. Vraag dit vooraf na.

En vraag ook na of de haarwerker van jouw keuze wel in aanmerking komt voor een vergoeding. Als jouw haarwerker niet aangesloten is bij een beroepsvereniging dan heb je grote kans dat je die haarwerker niet mag declareren en zelfs dat jij dat ook niet mag en hem zelf moet betalen.

Er zijn drie organisaties waar haarwerkers zich bij aan kunnen sluiten:
de ANKO, een beroepsvereniging voor kappers en haarwerkers,
de SEMH, een stichting die toeziet op organisaties die hulpmiddelen verstrekken,
de HSBN, een brancheorganisatie voor haarwerk specialisten gekoppeld aan de SEMH.
Zijn ze hier niet bij aangesloten, ga dan niet met die haarwerker in zee. Grote kans dat de reden dat ze niet aangesloten zijn is dat ze slechte service leveren en niet kunnen voldoen aan de eisen die je mag stellen aan een goede haarwerker.

Zijn er nog andere voorwaarden verbonden aan de vergoeding?
Dat zou zomaar kunnen. Kijk dit goed na op de site van je zorgverzekeraar en als je er niet uitkomt, bel je verzekeraar dan hierover. Vaak willen ze een machtiging van een arts voordat ze gaan vergoeden. Ook kan het zijn dat je niet bij elke haarwerker terecht kunt, maar alleen bij de haarwerkers waarmee je verzekering een contract heeft. Dit kan jaarlijks verschillen, dus kijk het na voordat je gaat bestellen. Verder kunnen verzekeraars nog andere voorwaarden verzinnen, zoals bijvoorbeeld DSW die je kan verplichten om je te onderwerpen aan een extra goedkeuring. Verder is het zo dat haarwerkers tegenwoordig een kappersdiploma moeten hebben. Het kan dus zijn dat de haarwerker waar je altijd naar tevredenheid kwam, nu ineens niet meer kan declareren bij de zorgverzekeraar omdat hij geen kappersdiploma heeft.

Je moet nogal wat nakijken als je je haarwerk vergoed wilt krijgen, maar dat is nog niets vergeleken bij de vergoeding van dermatografie. Dit is veel slechter geregeld dan een haarwerk en je bent afhankelijk van de goede wil van je zorgverzekeraar.