Haargroeimiddelen


Als je last hebt van haaruitval ga je uiteraard eerst naar de huisarts. Er zijn verschillende kwalen die haaruitval kunnen geven zoals schildklierproblemen, dus het is wel goed om die dingen uit te sluiten. Het kan dat de huisarts de bloedtesten doet, maar als hij vermoedt dat het alopecia is dan is de kans groot dat hij doorverwijst naar de dermatoloog.

Maar als dan gebleken is dat het een vorm van alopecia is, dan gaan de meeste mensen op zoek naar middelen om dat te genezen. Helaas bestaan die niet.
Het ligt nogal aan de vorm van alopecia welke middelen nog een beetje zouden kunnen werken.

Bij alopecia areata zijn de artsen geneigd om eerst eens een half jaartje af te wachten, want de kans is groot dat het binnen die tijd vanzelf overgaat. En de middelen die de arts eventueel zou kunnen toepassen zijn nogal agressief, dus dat conflicteert met de eerste regel waar elke arts zich aan moet houden: Do no harm.

Alopecia androgenetica gaat nooit vanzelf over, maar wordt in de loop der tijd steeds erger. Het ligt er nogal aan of je een man bent of een vrouw. De geneesmiddelgroep waar de artsen dan vaak eerst uit putten zijn de anti-androgenen, dus middelen die de mannelijke hormonen verminderen of tegenwerken. Ook bij vrouwen kijk je hiernaar, want ook vrouwen hebben mannelijke hormonen. Mannen hebben er alleen meer.

Er is een middel dat mannen niet kunnen gebruiken omdat ze dan chemisch gecastreerd worden, maar vrouwen kunnen het prima gebruiken. Het is niet duur en het wordt ook nog vergoed door de zorgverzekeraar. Er is alleen bij vrouwen geen garantie dat het werkt jammer genoeg. Want vrouwen kunnen de mannelijke vorm van alopecia androgenetica hebben, waarbij de haarwortels dus last hebben van de mannelijke hormonen. Maar ze kunnen ook de vrouwelijke vorm hebben waarbij de haaruitval wordt veroorzaakt door een gist of een schimmel. Alleen jammer genoeg zal dat wel niet het enige zijn, want op moment dat dat beest wordt bestreden zie je toch niet veel verbetering.

Mannen kunnen andere middelen uit die geneesmiddelengroep gebruiken. Daarbij moeten ze wel letten op de dosering. De standaard dosering is bedoeld tegen prostaatvergroting. Dan werkt het ook wel tegen haaruitval, maar in die dosering zijn teveel bijwerkingen die je niet wilt. Helaas zijn die middelen best wel duur en ze worden ook niet vergoed. Wel werken deze middelen bij mannen gegarandeerd.

Als je op internet gaat zoeken, dan zijn er gigaveel sites waar je haargroeimiddelen kunt kopen. Zijn die sites te vertrouwen? Geen idee.
Er zijn heel veel nepmedicijnen in omloop. Je kunt op geen enkele manier controleren of je echte en de juiste medicijnen krijgt als je het bij een willekeurige site bestelt. Dan moet je hopen op suikerpillen, want je wilt niet weten wat voor zooi er soms in neppillen wordt gedaan die echt heel slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien is het niet voor niks dat dit soort medicijnen op recept te krijgen zijn. Het zijn geen snoepjes, ze werken behoorlijk in op je lichaam en als je ook nog iets anders mankeert is het goed als een arts en een apotheker beoordelen of het wel allemaal samen kan. Bovendien loop je risico’s als je gaat rommelen met je hormonen. Als je een hormoongevoelig kanker krijgt zoals borstkanker of balkanker, dan zijn anti-androgenen levensgevaarlijk. Die kunnen het kanker helpen en dat wil je niet.

Mijn advies is dus: koop niks via internet, maar haal je medicijnen altijd bij een echte apotheek met een voorschrift van een arts. In Nederland moeten apotheken aan heel veel regeltjes voldoen en worden streng gecontroleerd. Dan kun je er dus op vertrouwen dat je goede medicijnen krijgt en dat in de gaten wordt gehouden dat je die ook kunt gebruiken bij wat je verder nog gebruikt of mankeert.