Echt haar of synthetisch?


Als je kiest voor een haarwerk, dan is de eerste keuze confectie of maatwerk. Ik adviseer altijd confectie omdat dat kant en klaar is en je het op zicht kunt laten komen en passen bij je haarwerker. Wat je niet wilt, kan gewoon worden teruggestuurd. Maatwerk is een bouwpakket waarbij je iets laat komen op hoop van zegen en is het niet goed dan heb je een probleem, want het is voor jou op maat gemaakt. Bovendien is de wachttijd vanwege Corona tegenwoordig al bijna een jaar.

Maar als je die keuze hebt gemaakt is de volgende keuze: echt haar of synthetisch?

Waarom zou je kiezen voor echt haar?
Echt haar is heel mooi, het blijft langer mooi, en je kunt er alles mee doen wat je ook met je eigen haar kunt doen. Daar zitten wel grenzen aan. Een haarwerk permanenten doe je op eigen risico. Het kan ook helemaal mis gaan. Een haarwerk verven idem dito. Een haarwerk wordt gemaakt van het haar van 9 verschillende mensen. Dat kan dus op 9 verschillende manieren reageren.

Bovendien zit er heel veel verschil tussen haar. Komt het uit China? Dan is het stevig, soms zelfs stug. Het is van nature zwart en steil. Om daar blond en springerig haar van te maken, moet je er een hoop chemische handelingen op los laten. Omdat het geverfd haar is, kan het ook lelijk verkleuren.

Europees haar is van nature blonder en springeriger, dus hoef je daar veel minder chemische middelen op los te laten. Jammer genoeg wordt er vaak gezegd dat het Europees haar is zonder dat je dat kunt controleren. Omdat het duurder is, is het lucratief om alles Europees haar te noemen.
Van Indiaas haar wordt gezegd dat het meer op Europees haar lijkt.

Er zijn heel weinig haarwerken met krullen. Als je met echt haar een ander kapsel wilt dan steil haar dan kost je dat tijd elke keer na het wassen.

Een haarwerk waar je mee slaapt gaat maar half zo lang mee als een haarwerk waar je niet mee slaapt. Maar als je ermee wilt slapen, kies dan een haarwerk van echt haar.

Waarom zou je kiezen voor synthetisch haar?
Synthetisch haar is veel goedkoper dan echt haar, terwijl het al jaren niet van echt haar te onderscheiden is. Bovendien kun je er met stoom krullen in maken die blijven zitten na het wassen, in de regen e.d. Dat betekent dat je ‘s ochtends veel sneller klaar bent. Je zet je haarwerk op als een muts en klaar ben je.

Als je kort haar hebt, is er eigenlijk geen reden om voor echt haar te kiezen. Dat wordt anders als je haar lang genoeg is om je schouders te raken. Kunsthaar gaat pluizen als het vaak last heeft van wrijving. Dit kun je de eerste tijd nog wegkrijgen met stoom. Je haarwerker kan dit elke paar maanden voor je doen. Op den duur kun je overwegen om de onderste paar centimeters af te knippen. Een haarwerk van echt haar gaat langer mee dan eentje van synthetisch haar. Daar staat wel tegenover dat je 2 haarwerken van synthetisch haar kunt kopen voor de prijs van 1 haarwerk van echt haar.