Wat is een haarwerker?


Als je al wat langer meeloopt dan ken je alle terminologie, maar er blijken toch een heleboel mensen te zijn die zich afvragen: Wat is een haarwerker?
Een haarwerker is iemand die pruiken verkoopt. Zoals een kapper iemand is bij wie je je haar kunt laten knippen, kleuren, permanenten, is een haarwerker iemand waarbij je haarwerken kunt passen, aanschaffen en laten personaliseren. Dat is een duur woord voor laten bijknippen en stylen zodat het op je eigen haar lijkt.

Waar vind je die haarwerkers?
Ik kreeg het commentaar van iemand die op haarinstituut had gezocht dat er maar weinig haarwerkers in Nederland zijn. Niets is minder waar. In bijna elke stad zit er wel eentje. Maar je moet wel weten hoe je moet zoeken. Als je op Google pruik of haarwerk intikt krijg je meer dan 2 miljoen resultaten. Daarvan zijn er maar heel weinig haarinstituten of haarklinieken.

Haarklinieken zijn voornamelijk met allerlei behandelingen bezig die je allemaal zelf moet betalen en waarvan ik geen enthousiaste verhalen heb gehoord, behalve van medewerkers van klinieken. Dat kan aan mij liggen uiteraard, maar ik denk het niet.
Ook instituten zijn vaak niet altijd alleen maar pruikenwinkels, maar ook plekken waar ze je van alles willen verkopen (een paar goede uitgezonderd).
Het hele internet staat vol met verkopers van haargroeimiddelen en laten we eerlijk zijn. Je hebt niet met grote letters in de krant zien staan dat HET haargroeimiddel gevonden is. Dus ga er maar vanuit dat het alleen de verkoper van het middel iets oplevert.

Dus door op pruik of haarwerk te zoeken kom je al ergens, maar dan krijg je zoveel resultaten dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Dan kun je beter zoeken op HSBN of ANKO. Dat zijn overkoepelende organen waar haarwerkers bij aangesloten zijn. Omdat ze er zijn aangesloten voldoen ze aan bepaalde eisen en zijn ze aangesloten bij een klachtencommissie. Bovendien hebben ze met alle zorgverzekeraars contracten zodat je geen problemen krijgt met de vergoeding.
Ik heb horen fluisteren dat de zorgverzekeraars het aantal haarwerkers dat een contract met ze heeft gaan verminderen, maar meer dan fluisteren is dat nog niet.

Op de site van HSBN kun je een lijst op provincie vinden (klanteninformatie, aangesloten leden HSBN), op de site van ANKO kun je een kaart van Nederland vinden (consumenten, zoek een erkend haarwerker) waarin alle haarwerkers staan zodat je makkelijk iemand kunt vinden bij jou in de buurt.
Kijk daarna voor alle zekerheid nog even op de site van je zorgverzekeraar bij de vergoeding van hulpmiddelen om te zien of zij een lijst hebben van zorgverleners waar ze een contract mee hebben. Uit die lijst moet je kiezen om je pruik/haarwerk vergoed te krijgen. Een tip: een verzekeraar spreekt altijd over een pruik en niet over een haarwerk, dus zoek daarop.