Voeding voor je haar


Als je naar de dokter gaat en je laat je bloed controleren op vitamines en mineralen, dan krijg je een lijstje waaraan je kunt zien dat je geen ernstige tekorten hebt. Dus de dokter is tevreden, want je krijgt geen gebreksziekten. Maar lang voordat je ziek wordt, wordt zoiets “overbodigs” als haar al getroffen als je geen optimale vitaminestatus hebt.

De bodem is tegenwoordig een stuk armer dan vroeger en al het bewerkte eten wat we eten bevat ook niet meer zoveel vitamines. En dat is best een probleem voor je haar.

Je lichaam zorgt namelijk heel goed voor je overleving. Dus als er goede voedingsstoffen binnenkomen, vitamines, mineralen, sporenelementen, dan zijn je hersenen er als de kippen bij om daar eerst van te snoepen. Vervolgens je organen en zo gaat het verder tot uiteindelijk je spieren aan de beurt zijn en als die eindelijk voorzien zijn dan is wat er dan nog over is voor je huid en je haar.

Het is dus belangrijk dat je eten vol zit met vitamines en mineralen zodat er nog wat over is voor je huid en je haar en daarvoor is het nodig dat je elke dag 4 ons groente (bij voorkeur verdeeld over meerdere maaltijden) en 3 stuks fruit eet.

Welke vitamines en mineralen heb je dan nodig voor je haar?

B-vitamines (Biotine, B12, Niacine), vitamine D, ijzer, zink, silicium, linoleenzuur en alfa-linoleenzuur en vitamines A en C en eiwitketens in de vorm van keratine en collageen.

Als je denkt dat je dat nooit allemaal uit je voeding kunt halen, dan kan het ook met voedingssupplementen, maar kijk dan wel goed op het lijstje met ingrediënten en bedenk dat er een gigantisch verschil is tussen de ADH en de ODH. De wat? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de optimale dagelijkse hoeveelheid.

Om een paar voorbeelden te geven:

De ADH van vitamine A is 800 microgram, maar de ODH is tussen 6.000 en 7.500 microgram.
De ADH van niacine is 19 milligram, maar de ODH is tussen de 50 en de 1.000 milligram.
De ADH van vitamine B12 is 1 microgram, maar de ODH is tussen 10 en 1.000 microgram.
De ADH van biotine is 150 microgram, maar de ODH is tussen 150 en 500 microgram.
De ADH van vitamine C is 60 milligram, maar de ODH is tussen 250 en 16.000 microgram.
De ADH van vitamine D is 10 microgram, maar de ODH is tussen 400 en 3.000 microgram.

Vaak denken mensen dat de ADH het maximum is, maar het is eerder het allerlaagste minimum.

Dit is de tijd van goede voornemens, dus neem je voor om wat beter voor je haar te zorgen.