Maatwerk of confectie?


Er heerst een wijdverbreid misverstand over confectie haarwerken. Het idee is dat confectie nephaar is, zoals een carnavalspruik en dat maatwerk echt haar is zodat je je eigen haar weer terug hebt. Beide is niet waar.

Niemand kan je je eigen haar terug geven. Een haarwerk is een hulpmiddel die zorgt dat de buitenwereld niet ziet dat je je haar verloren hebt. Niet meer en niet minder.

Confectie is kant en klaar. Dat kan zowel in echt haar zijn als in synthetisch haar. Het grote voordeel van confectie is dat een haarwerker het op zicht kan laten komen en dat je kunt passen zonder dat je er aan vast zit. En dat kan al binnen een week. Dus verlies je veel haar, dan heb je een snelle oplossing.

De grote nadelen van maatwerk zijn dat het heel lang duurt voor het komt (normaal 3 maanden, tegenwoordig 8 maanden tot een jaar), dat het veel duurder is (al is er ook een heel duur merk confectie waar sommige mensen bij zweren) en dat je niet weet wat je krijgt.

Het is een bouwpakket en je bent afhankelijk van wat je haarwerker precies bestelt in het verre oosten en wat ze er daar van maken. En als het dan komt, is het speciaal voor jou besteld en moet je het afnemen. Ook als je het opzet en na 1 seconde weet dat je het niets vindt.

Koop nooit een maatwerk als je nog nooit een haarwerk heb gedragen. Begin altijd met confectie. Wil je daarna toch een maatwerk, dan kun je veel beter aangeven wat je wilt en vooral ook wat je niet wilt.