Ligt het aan de kwaliteit van het haarwerk als het snel kale plekken heeft?


Dat is wat kort door de bocht.

Er zijn nogal wat verschillen tussen haarwerken. Er zijn haarwerken die zo dun zijn ingeplant dat het nog een wonder is als het langer dan een half jaar duurt voordat je het netje ziet en er zijn haarwerken die super dicht ingeplant zijn. Die zie je veel in België waar mensen het zelf moeten betalen. Dan zie je vaak dat ze er langer dan een jaar mee willen doen.

Maar je hoort ook veel dat mensen het vooral natuurlijk willen en niet te veel haar, want dat zijn ze niet gewend. Dus die dun ingeplante haarwerken voldoen ook aan een behoefte.
En dan ligt het er ook nog helemaal aan hoe je hem behandelt.

Als je gewend was om je eigen haar elke dag te wassen en je gaat op dezelfde voet door met een haarwerk, dan kun je er zeker van zijn dat je het einde van het jaar er niet mee haalt. Hooguit eenmaal per week wassen. Je haar wordt niet vet, dus waarom zou je het vaker wassen. En elke wasbeurt geeft slijtage. Dus hoe minder je wast, hoe beter het is.

Ik ken haarwerkers die aanraden om je haar alleen met je handen in model te brengen en vooral niet te kammen of te borstelen. Ze hebben een punt, maar laten we eerlijk zijn: dat schiet niet op. Met je handen krijg je er niet altijd het model in wat je met de borstel er wel in krijgt.

En dan heb je nog de jeuk. Haarwerkfabrikanten zijn dol op stevige lace, want dan krijgen ze geen klachten over slijtage. Maar stevige lace is hard en dat kan makkelijk irriteren op je hoofdhuid. En dan ga je krabben. Je denkt er niet eens bij na. Je hebt het misschien niet eens in de gaten. Maar als je elke keer op dezelfde plek krabt, dan wordt die plek langzaam maar zeker kaal.

En soms krab je niet eens door irritatie, maar gewoon uit gewoonte of omdat je een tic hebt.
Vraag eens aan je partner of een goede collega om op je te letten. Zodat ze kunnen zien of jij gedachteloos aan je haarwerk zit.

En vergeet ook niet de “stoere” dingen zoals een (zonne)bril quasi nonchalant in je haren zetten. Die pootjes schuiven elke keer op dezelfde plek, dus je kunt wel raden waar de slijtage vandaan komt.
En als je op je werk vaak een helm op moet zetten, kan dat ook slijtage geven.

Dus denk voor de aanschaf van een haarwerk eens goed na wat voor jou de beste keus is: dunner of dikker ingeplant. Zodat je je niet hoeft te ergeren na een half jaar.