5 dingen die je niet moet doen met een haarwerk


1. Haren plakken met lijm

Mensen gebruiken lijm. En dan heb ik het niet over de lijm die je aan de binnenkant van een haarwerk aanbrengt om het vast te lijmen op je hoofdhuid.
Ik heb het over lijm aan de buitenkant en dat is geen goed idee.
Een klant van me probeerde haren vast te lijmen omdat ze geen tijd had om het te laten knopen. Maar haren kun je niet over de lengte lijmen en als je de punt probeert vast te lijmen, dan is het oppervlak wat je vast probeert te lijmen zo klein dat het nooit blijft zitten. Maar dat is niet het ergste. Het ergste is dat lijm het netje hard maakt. Dus toen de klant tijd had om het haarwerk bij te laten knopen zat ik met een stuk van het gaas waar mijn knoopnaald niet in wilde.
De oplossing was om een los stuk gaas te knopen en op te naaien.

2. Lace repareren met lijm

Vervolgens had de haarwerker van een andere klant bedacht dat een goede manier om een beschadigd netje te repareren was om er een stuk gaas aan de binnenkant tegenaan te lijmen.
Hierdoor was de hele voorkant hard en dik, inclusief de rand. Dat zit niet, dat ziet er niet uit en het is een probleem als je het moet bijknopen.
De oplossing was om de lijm te breken door het materiaal net zo lang heen en weer te bewegen tot het weer grotendeels zacht was. Gaatjes die toen weer zichtbaar waren werden hersteld met wat gaas er tegenaan genaaid als voering. Maar het was wel te merken dat iemand had zitten hobbyen. De rand bleef vrij dik terwijl het gaas dat er zat zo slecht was geworden dat het losliet als je erin probeerde te knopen. Gelukkig lukte het wel om voldoende te knopen om de kale plekken onzichtbaar te maken.

3. Vaak verven

Je haarwerk bestaat niet uit een enkele soort haar. Negen mensen doneren een staart. Van die negen staarten kun je drie lange, drie middellange en drie korte haarwerken knopen. Je zou dus kunnen zeggen dat er in je haarwerk het haar van negen mensen zit, maar toch in elk geval het haar van drie mensen.
Je weet niet wat die mensen met dat haar hebben gedaan toen het nog op hun hoofd zat. Hoe vaak ze het hebben geverfd. Hoe vaak ze het hebben gepermanent. Hoe ze het hebben behandeld.
En als je het haar hebt van drie verschillende mensen dan heb je dus haar dat verschillend zal reageren als jij het ook nog wilt verven. En je kunt het best een keer verven als het door de zon is opgelicht. Maar er zijn mensen die denken dat je met een haarwerk van alles kunt doen omdat je dat met je eigen haar ook kon. Maar je eigen haar groeit. En fouten groeien eruit. Als er iets mis gaat met een haarwerk is het verpest.
Zeker blond haar kan de meest vervelende kleuren krijgen als het verkeerd gaat, zoals groen. En als het mis gaat, dan is het maar zeer de vraag of iemand het nog kan herstellen.

4. Permanenten

Als je een haarwerk wilt permanenten dan zal iedereen je vertellen dat je dat doet op eigen risico. Dat zeggen ze niet zomaar. Haar kan heel raar gaan doen als je het gaat permanenten. Het kan zomaar zijn dat het helemaal in elkaar gaat klitten waardoor je haarwerk niet meer te gebruiken is. Het is dus handiger om een krullende pruik te kopen als je krullend haar wilt hebben. Als een krullende pruik moet worden bijgeknoopt is het veiliger om eerst het haar te permanenten en het dan pas in het haarwerk te knopen.
Kun je al het haar permanenten? Ja en nee. Ook ontschubd haar kun je permanenten, maar de krul zal nooit zo stevig zijn als bij geschubd haar. Hoe weet je of het haar geschubd of ontschubd is? Dat weet je niet. Als je een elektronen microscoop hebt staan, kun je het even nakijken, maar aangezien die ruim een ton kost, zijn er weinig mensen die hem hebben.

5. PU-lijm langs een harde voorrand aanbrengen

Ik zie dat veel haarwerkers deze oplossing toepassen, maar ik ben geen fan. Als het voorrandje hard en onprettig aanvoelt kun je het aantippen met PU-lijm. Maar echt mooi wordt het daar niet van en echt helpen doet het ook niet. En als je kunsthaar hebt, is het zelfs een heel gevaarlijke oplossing. Want kunsthaar laat los als je er PU-lijm tegen aan brengt. En dan doet de rand misschien minder zeer, maar dan heb je er kale plekken.
Een veel mooiere en betere oplossing is om er een stukje transparante lace tegen aan te naaien.

Dat is veel zachter dus zit het lekkerder, en het is transparant dus niet zichtbaar.