Hoe lang wacht je met het dragen van een haarwerk?


Ik beantwoord de lotgenotentelefoon van de Alopecia Vereniging en in de loop der jaren heb ik al veel vragen gehad. En mij valt op dat mensen zo lang mogelijk willen wachten met het dragen van een haarwerk. Ze proberen eerst alle andere oplossingen en als er dan echt niets werkt, dan hikken ze er nog een tijd tegenaan en dan hebben ze geen keus meer. 

Ik heb het dan niet over mensen die van de ene dag op de andere kaal worden, want dan gaat alles veel sneller. Maar juist als je nog wat haar hebt, dan hoop je vaak dat het weer terug komt.

Het probleem is natuurlijk dat er heel weinig behandelingen zijn die je je haar terug geven. De meeste verminderen het uitvallen een beetje, als dat al lukt. Maar daarvoor ging je niet naar de dermatoloog. Je wilt je haar terug.

Dan ga je naar het internet en daar wordt van alles aangeprezen. En als je veel geld hebt, dan kun je alles uitproberen. Maar pas wel op: medicijnen mogen uitsluitend bij een apotheek worden verkocht omdat er dan toezicht op is. Dan is 100% zeker wat er precies in zit. En het moet ook bewezen zijn dat het werkt, want anders mag het niet worden verkocht. Op het internet, en zeker als het uit het buitenland komt, is er geen toezicht op wat erin zit. Zelfs niet of dat wel klopt met wat erop staat wat er in zou moeten zitten. En ook niet of wat erin zit niet toevallig schadelijk is voor je.

Een oude ervaren haarwerkster zei ooit eens tegen mij: “Heeft het met koeienletters in de krant gestaan dat HET middel tegen haaruitval is gevonden? Nee? Dan zal het wel niet werken. Want de halve wereld wil dat middel hebben als het zou werken, dus dan zou je het echt wel hebben gehoord.”

Maar al die tijd dat je wacht op het wondermiddel wordt je haar dunner. En hoe dunner je haar wordt, hoe groter de overgang naar een haarwerk is als je dan eindelijk besluit dat je die maar moet gaan dragen. En je wilt dat die overgang geruisloos gaat. Dat het niemand opvalt. Dat je van vakantie terugkomt en dat ze tegen je zeggen: “Goh, wat zie jij er goed uit.” Ze zien iets aan je, maar ze weten niet wat. Maar je komt net terug van vakantie en je bent bruin en uitgerust en je hebt weer gewoon voller haar.

Wacht daarom niet te lang. Ik heb gemerkt dat mensen soms zo lang wachten dat de overgang naar een pruik heel zichtbaar is en daar worden ze dan heel ongelukkig van.
Want een haarwerk kun je niet net zo dun maken als je eigen haar. Dat wil je ook helemaal niet, want daarom ga je nou juist een haarwerk dragen. Maar het kan ook niet, want dan ga je het netje zien waarom de knoopjes zijn geknoopt. En een kalende pruik, dat is pas echt armoe.

Mocht je nou een veel te dik haarwerk krijgen, dan kun je er wel wat aan doen. Lees daarvoor mijn blog Een pruik uitdunnen.