Een haarwerk kopen – waar moet je aan denken?


Een haarwerk kopen is best spannend. Het is heel veel geld en het bepaalt hoe je er het komende jaar uitziet. Er hangt dus veel af van je juiste keuze.

Dat begint al bij je zorgverzekering. Maar er is heel veel verschil in vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering. Het loont de moeite om dat uit te zoeken. Voor de meeste verzekeringen hoef je geen gezondheidsverklaring in te vullen als je niet de allerhoogste aanvullende verzekering wilt, dus je hebt geen probleem met overstappen. Let wel: als je een man bent en je krijgt je haarwerk nu nog vergoed, blijf dan zitten waar je zit.

Hou er rekening mee dat er verzekeraars zijn die alle hulpmiddelen op één hoop gooien. Als je dan al een vergoeding hebt gekregen voor een ander hulpmiddel gaat dat af van de vergoeding die je krijgt voor je haarwerk. Overigens spreken ze bij zorgverzekeraars niet van een haarwerk, maar van een pruik.

Wat kost een haarwerk?
Dat ligt er nogal aan wat voor een je er wilt hebben. Er zijn al confectie haarwerken met synthetisch haar te koop vanaf zo’n 400 euro. Via internet zijn nog goedkopere haarwerken te koop. De kwaliteit is wel sterk wisselend via internet. Vaak vallen ze tegen, zeker de heel goedkope.

Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost al snel meer dan 1.200 euro. Dat bedrag kan oplopen tot wel 4.000 euro. Maar let op, de hoogte van de aanschafprijs is zeker geen garantie voor een beter (bij jou passend) haarwerk. En zo’n hoog bedrag krijg je nooit vergoed. De hoogste vergoeding via de aanvullende verzekering ligt rond de 1.500 euro.

Op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken staat een lijst met verzekeraars en de vergoeding via de aanvullende verzekeringen. Bij sommige verzekeraars moet je vooraf voorschieten en zelf declareren en bij andere mag dat juist weer niet en moet de leverancier van het haarwerk het declareren. Vraag dit vooraf na.

Zijn er voorwaarden verbonden aan de vergoeding?
Dat zou zomaar kunnen. Kijk dit goed na op de site van je zorgverzekeraar en als je er niet uitkomt, bel je verzekeraar dan hierover. Vaak willen ze een machtiging van een arts voordat ze gaan vergoeden. Ook kan het zijn dat je niet bij elke haarwerker terecht kunt, maar alleen bij de haarwerkers waarmee je verzekering een contract heeft. Dit kan jaarlijks verschillen, dus kijk het na voordat je gaat bestellen. Tegenwoordig moeten haarwerkers een kappersdiploma hebben anders mogen ze niet declareren. Verder kunnen verzekeraars nog andere voorwaarden verzinnen, zoals bijvoorbeeld DSW die je kan verplichten om je te onderwerpen aan een extra goedkeuring.

Hoe kies je een haarwerker?
Als je zorgverzekeraar je vrij laat in je keuze, is het wel noodzakelijk om een haarwerker te zoeken die aangesloten is bij een brancheorganisatie. Niet-aangesloten haarwerkers kunnen haarwerken niet voor je declareren en het kan zijn dat je een haarwerk dat je bij die haarwerker koopt niet vergoed krijgt. Bovendien is de kans groot dat de haarwerker geen lid is van een branchevereniging omdat hij of zij eruit is gegooid omdat hij of zij slechte service of slechte klachtenafhandeling heeft en daar kun je dan beter niet naartoe gaan. Bij een haarwerker die wel is aangesloten kun je terecht bij een erkende onafhankelijke klachtencommissie als er problemen zijn en je klacht wordt niet goed opgelost door de haarwerker.

Er zijn drie organisaties waar haarwerkers zich bij aan kunnen sluiten:
de ANKO, een beroepsvereniging voor kappers en haarwerkers,
de SEMH, een stichting die toeziet op organisaties die hulpmiddelen verstrekken,
de HSBN, een brancheorganisatie voor haarwerk specialisten gekoppeld aan de SEMH.

Kijk op de site van de ANKO: https://www.anko.nl/consumenten/zoek-een-erkend-haarwerker of de SEMH: www.semh.nl voor adressen van aangesloten haarwerkers.