Om je haarwerk steviger om je hoofd te hebben zonder klemmetjes of tape kun je de wiggrip gebruiken bij een heel haarwerk. (werkt niet bij een deelhaarwerk of topper).
Een wiggrip is een fluwelen haarband. Je hebt ze ook van siliconen maar die zijn maar 1 maat en zitten veel te strak. De fluwelen haarband heeft klittenband en kun je precies op maat maken voor je eigen hoofd. De band is er in 4 kleuren: blond, rood, bruin, zwart. Hij is online te koop.
Ik zie mensen de wiggrip verkeerd gebruiken en dan heb je er niets aan. Zelfs haarwerkers weten dat niet, heb ik gemerkt.
Hoe zet je een wiggrip op?
Je draagt de haarband onder je haarwerk op je haargrens. Maar let op: als je hem op zet, duw hem dan naar achteren. Gaat dat makkelijk? Dan heb je de verkeerde kant opgezet. En wiggrip heeft namelijk 4 kanten: buitenkant, binnenkant, buitenkant op zijn kop en binnenkant op zijn kop.
Waarom maakt dat uit?
Een wiggrip is fluweel en fluweel heeft een vleug. Dat betekent dat je hem kunt aaien. De ene kant op gaat goed en de andere kant op ga je tegen de vleug in en aait het niet lekker. Juist die kant zorgt dat de wiggrip stevig op zijn plek blijft zitten.
Dus als je hem opzet en je duwt hem naar achteren en dat gaat makkelijk, zet hem dan af en weer op zijn kop op. En probeer hem dan nog een keer naar achteren te duwen. Nu moet dat stroever gaan.
Je kunt hem ook binnenstebuiten doen en dan nog een keer naar achteren duwen, gaat dat makkelijk dan moet hij weer op zijn kop.
Het is niet de bedoeling dat je wiggrip onder je haarwerk uit komt. Zet hem ver genoeg naar achteren zodat de voorrand van je haarwerk er net overheen valt. Een paar millimeter is genoeg.
Mocht de rand van je haarwerk wat meer naar boven lopen naar de zijkant dan je wiggrip, knip dan het overtollige fluweel weg zodat de wiggrip gelijk loopt met de rand van je haarwerk.
Als hij goed zit dan knip je de oren eruit: Je knipt ruim om het oor heen zodat je geen stof hebt in de buurt van je oorschelp. Nu kun je je al minder vergissen met opzetten. Fluweel rafelt niet, maar je kunt het eventueel met een paar steekjes vastzetten. Uiteraard met garen in de kleur van de wiggrip/je haar.
Om te zorgen dat je haarwerk echt muurvast zit, zet je stukjes klittenband buiten op de wiggrip. Je kunt dat eventueel “lenen” van het klittenband aan de achterkant. Dat klittenband aan de achterkant maakt de wiggrip vrij dik dus haal het eraf en naai de wiggrip aan elkaar zodat hij lekker zit, niet te los maar ook niet te strak.
Zet nu het harde deel van het klittenband aan de buitenkant van je wiggrip en eventueel (het is vaak niet eens nodig) het zachte deel van het klittenband aan de binnenkant van je haarwerk.
Voordeel van het “lenen” is dat het klittenband dezelfde kleur heeft als de wiggrip.
Nu kun je je helemaal niet meer vergissen met opzetten, want de klittenband zit aan de buitenkant en de oren aan de onderkant. Foolproof.
Wil je je haarwerk nu opzetten dan kun je dat niet meer verschuiven omdat het klittenband gelijk hapt. Zet je haarwerk losjes op je hoofd net boven de wiggrip. Pak je baleinen beet en trek het haarwerk naar onderen zodat de voorkant goed zit. Trek nu je haarwerk aan de achterrand naar beneden over de wiggrip heen.
Er zijn ook wiggrips te koop met een soort venstertje van lace. Dat venstertje is bedoeld om onder je scheiding te zitten zodat die niet donkerder kleurt. Dat werkt alleen maar als je geen donker haar onder de wiggrip hebt. Je kunt dat oplossen door een stukje lichtgekleurd vilt op het venstertje te naaien of monofilament.
Ik zag een filmpje op youtube waar ze bij een donker haarwerk een lichte wiggrip gebruikten. Dan blijft het ook lichter onder je scheiding. Maar dan moet je wel nog beter opletten dat je wiggrip niet onder je haarwerk uit piept. Bij dezelfde kleur als je haar valt dat veel minder op.
Je wiggrip kan gewoon in de wasmachine, dus het is handig om er twee te hebben. Het kan zijn dat hij iets losser gaat zitten na een tijdje. Dan moet je hem iets strakker aan elkaar naaien aan de achterkant.